Coraz więcej ludzi w Polsce jedzą w restauracjach

Według badań przeprowadzonych przez pracowników Rzeczpospolitej co roku coraz więcej obywateli Polski wolą jeść w restauracjach, kawiarniach i innych instytucjach gastronomicznych.

W porównaniu do ubiegłego roku ich liczba wzrosła o prawie 9%, co wskazuje, że dobrobyt ludzi znacznie się zwiększył.

Większość Polaków wolących jeść poza domem wybiera łańcuchy fast foodów, jednak liczba turystów w barach i restauracjach wzrasta. W związku z tym otwiera się nowe instytucje gastronomiczne, których właściciele dokładają wszelkich starań, aby przyciągnąć jak największej liczby klientów.

Eksperci przewidują, że w najbliższej przyszłości liczba przedsiębiorstw gastronomicznych może wzrosnąć do 77 tys. Dzięki wszystkim pozytywnym czynnikom, które pozwalają zaoszczędzić czas, niezbędny do gotowania w domu, jest negatywny aspekt. Faktem jest, że przy zamówieniu potraw w restauracjach prawie nie można obliczyć liczby kalorii, co powoduje nadwagę, która dotyka coraz więcej ludzi.